آمار مشترکین فیدبرنر: بیهوده و فریب دهنده

    معادل با     January 25, 2009

مقدمه: Awareness API در فیدبرنر دنیای وبلاگ غیر فعال شد. این کار تا حدی به دلایل فنی است ولی چنانچه این دلایل فنی هم مرتفع شود گمان نمیکنم مجددن آنرا فعال کنم. مدتهاست در فکر نوشتن مطلبی بوده ام درباره «نمادهای قدرت در جامعه مجازی» که متاسفانه امکان کار روی آنرا به علت مشغله کاری ندارم. مطلب فعلی از نمادهای قدرت، تنها به آمار مشترکین فید میپردازد که از بسیاری جهات با آمار فالوئرهای توئیتر مشابه است. اینروزها آمار مشترکین فید زیاد مطرح شده است. بسیاری، آخرین آمار مشترکین فید را در وبلاگ به نمایش میگذارند. من مخالف چنین نمایش هائی هستم و به اعتقاد من یک وبلاگ را باید با معیارهای تولید محتوا ارزیابی کرد. اما این مطلب با اعتقاد کاری ندارد و از زاویه دیگری به قضیه نگاه میکند و بر اساس مشاهدات، نتیجه گیری میکند.

با فعال کردن Awareness API در فیدبرنر، به سایرین اجازه دسترسی به آمار مرتبط با فیدمان را میدهیم. با کمک گرفتن ازآن، امکان ارائه آمارهای مقایسه ای فراهم میشود.
تا آنجائی که بنده میدانم دو کار با آن صورت گرفته است. اول: لیست خوراک شمار دوست عزیز کمانگیر است که شامل رده بندی حدود 476 وبلاگی است که در فیدبرنرشان این امکان فعال شده است. کمانگیر زحمت بسیار برای این کار کشیده است و گمان میکنم بسیاری با آن آشنا باشند دوم: کار جدید دوست عزیز مرتضی الوانی، از وبلاگ الوان وب، به نام فید رول است.

گمان میکنم با مشغله موجود، تنها در این پست ممکن است، فقط تا حد چند جمله ، از کار ارزنده ایشان تقدیر کنم و در ضمن به دوستانی که ممکن است این تصور را داشته باشند که فیدرول و پرشین بلاگرز قابل مقایسه یا در حال رقابت هستند عرض کنم که هدف همه ما (من، آرش کمانگیر و مرتضی الوانی عزیز و دیگران) منطقن خدمت است و حتی اگر این دو یا چند سرویس، قابل مقایسه یا رقابت هم بودند (که نیستند) جائی برای نگرانی وجود نداشت. مهم اینست که کسی پیدا شده، زحمت پشت پرده و غیر ملموس بسیار کشیده، و کاری متفاوت کرده است. باید تشویقش کرد و به هر شکل و با هر امکان.

فیدرول از لحاظ کارکرد به نوعی مانند بلاگرولینگ است و وبلاگهای به روز شده، به مراتب بالاتری ارتقا می یابند. امکان دسترسی به 10 پست آخر یک وبلاگ، فید وبلاگ، مرتب سازی و … در نهایت و مرتبط با بحث فعلی، آمار مشترکین فید را ارئه میدهد. فیدرول در دست توسعه است و به نظر من پتانسیل بسیار خوبی هم در آن وجود دارد. اما اجازه بدهید برگردم به سر بحث اصلی و غیر فعال کردن این امکان در فید برنر دنیای وبلاگ.

در رابطه با زمینه قبلی، پست این وبلاگ، تحت عنوان «اطلاعات از من، تفسیر از شما» به علت آماده کردن اذهان و ایجاد زمینه قبلی در وبلاگشهر منشر شد. متاسفانه کارهای پرشین بلاگرز اولویت داشت و مسئله مسکوت ماند.

در این زمینه، خوراک شمار، تنها وسیله مقایسه و آنالیز است و بنابرین به اجبار و برای اینکه عینی حرف بزنم باید پای آنرا به وسط بکشم. اجازه بدهید برای ایجاد یک مثال، تعداد مشترکین فیدبرنری دنیای وبلاگ را ببینیم.


آخرین لیست خوراک شمار January 16th, 2009، دنیای وبلاگ را در رده 34 لیست، با 850 مشترک برای فیدش قرار میدهد (پی‌نوشت:در لحظه انتشار، لیست 24 ژانویه را هم دیدم که تعداد مشترک را 874 نشان میدهد). پس از انتقال فید دنیای وبلاگ از فیدبرنر قدیم به جدید، و پس از نوسانی که فیدبرنر اعلام کرده بود، اکنون تعداد مشترکین فید خوان دنیای وبلاگ، در رقم حدود 874 تثبیت شده است. اجازه دهید تا با هم این رقم 874 مشترک فید و جایگاه 34 در لیست خوراک شمار را تحیلی کنیم و ببینیم چه علائمی را دارد به ما ارسال میکند. انتظار از آمار و لیست اینست که به یک دیدگاه منطقی از جایگاه خود در وبلاگشهر برسیم و با تفسیر نوسانات آن، رفتار مجازی، نوغ مطالب منتشره، شیوه ارائه یا پرزنتیشن مطالب خود را در جهت صحیح و مطلوب تغییر دهیم. اما متاسفانه این نوع نگرش چندین مشکل دارد.

مشکل اول: آمار 874 مشترک فید معنی دار نیست.
دلیل 1: زمینه های تردید کمابیش وجود داشته است. همانطور که مریم در پست «یک سئوال فیدبرنری» از مشاهدات خود درباره زیاد نشدن کامنت با وجود افزایش آمار مشترکین حرف میزند، برای منهم چنین برداشتی وجود داشته است. به غیر از این موضوع، نکات تعجب آور دیگری هم وجود دارد. مورد خود من یک مثال واضح است. وبلاگنویسی من فراز و نشیب زیادی داشته است و در این حدود 4 سال، دو دوره نسبتن طولانی غیبت داشته ام. از شهریور 87، پس از حدود یکسال، دوباره شروع به نوشتن کردم. در اولین پستم اظهار تعجب کردم که در زمان غیبت یکساله ام تعداد مشترکین فید من از 250 به 620 رسیده اند. عجیب تر اینکه آخرین پست وبلاگ به روشنی حکایت از غیر فعال بودن می کرد. تاریخ آنهم مربوط به حدود یکسال قبل بود. من از این قضیه نتیجه میگیرم که آمار مشترکین هیچ ربطی به فعال بودن و انتشار مطلب ندارد.

دلیل 2: برای من اثبات شده است، و گمان میکنم این موضوع تجربه بسیاری دیگر هم باشد، که استقبال و بازدید از یک مطلب، نسبت عکس به طول مطلب دارد. هر چه مطلب شما بلندتر، سنگین تر و پر محتواتر باشد، به همان نسبت، کمتر خوانده میشود. بعضی تصاویر در این وبلاگ چند هزار بازدید داشته است و بعضی مطالب که تا زمان انتشار، بالای 100 ساعت کار برده است، به پنجاه بازدید و دو نفر خواننده واقعی هم نرسیده است. تا جند روز پیش، این وبلاگ، حدود 120 پست منتشر شده داشته است. 40 تا از این 120 پست، بسیار بلند بوده اند. برای هر کدام مدت زمانی بین 10 تا 150 ساعت زمان صرف شده است. در کل وجه غالب محتوای این وبلاگ، تحلیل ، بررسی و تحقیق است که همه میدانیم که زیاد در بورس و مورد تقاضا نیست. الباقی مطالبش هم متوسط به لحاظ طول است. معدود پستی راست کار وبلاگشهر داشته ام. بنده، زیاد که چه عرض کنم، تا حد زیادی اصلن، سر زبانها هم نبوده ام که مانند بعضیها، مردم علاقمند به تغییر و تحولات من و این وبلاگ باشند. نه مطالب جنجالی مینویسم و نه جاذبه شخصیتی مثل تعدادی از دوستان دارم. در همین لیست، و با تعداد بسیار کمتری مشترک فید، کسانی وجود دارند که 300 تا 300 کامنت گرفته اند(به هر علتی). در واقع امکان هرگونه درک منطقی آمار 874 مشترک از من سلب شده است. شاید بشود نتیجه گرفت که آمار تعداد مشترک، نشان دهنده نوع محتوا، خوب و بد نوشتن، سر زبانها بودن، هم نیست.

پس از این آمار چه چیزی را میشود استنباط کرد. در واقع هیچ! به نظر میرسد افزایش تعداد مشترکین با مکانیزمی ناشناخته و غیر قابل تفسیر صورت می پذیرد.


مشکل دوم: جایگاه سی و چهارم دنیای وبلاگ غیر واقعی است.
دلیل: لیست فعلی فراگیر نیست، رده سی و چهارم معنی دار نیست. فراموش کنیم تعداد 700 هزار وبلاگ یا دو ملیون وبلاگ فارسی را. در آرشیو من نزدیک به 3000 وبلاگ به معنی واقعی، یعنی دارای سابقه کافی و به روز وجود دارد. تخمین من نشان میدهد که، با چنین معیاری، به احتمال قوی، وبلاگشهر دارای حداقل 10000 وبلاگ فعال است. لیست کمانگیر شامل تنها حدود 500 وبلاگی است که در فیدبرنر امکان دسترسی به آمار را فعال کرده اند. شاید بشود با جرات گفت که 95 درصد وبلاگها یا اکثریت قریب به اتفاق آنان، به دلایل مختلف مانند غیر فعال بودن این امکان، و شاید عدم استفاده از فید و فیدبرنر، در این لیست حضور ندارند که بشود از جایگاه سی و چهارم نتیجه با اهمیتی گرفت. به شکل دیگری هم میشود به قضیه نگاه کرد. با معیارهای گوناگون، وبلاگهای بیشماری وجود دارند که بر من مقدم هستند. اگر تعداد بازدیدکننده، سابقه وبلاگنویسی، تعداد کامنت، پیج رنگ، تولید محتوا، و … ملاک باشد به خوبی میتوانم یکی دو ساعته 100 وبلاگ مقدم بر دنیای وبلاگ را ردیف کنم که یا در لیست نیستند و یا تعداد مشترک فید کمتری دارند.

مشکل سوم: راه های تقلب کردن بسیار است.
البته این قضیه به تنهائی موضوع یک مطلب طولانی است. ممکن است در لیست 500 تائی کسی تقلب نکرده باشد یا چند تائی دست به جنین کاری زده باشند. این مهم نیست. مهم اینست که روش مورد بحث دارای خطای فنی است و پتانسیل سوء استفاده را دارد. قصدم بازگو کردن روش ها نیست اما به این کانتر نگاه کنید. این یک کانتر واقعی اما تقلبی است! برای اکثریت قریب به اتفاق بازدیدکنندگان امکان تشخیص وجود ندارد. با این کانتر به راحتی میشود آمار 874 مشترک فید من، به حدود 5000 برسد. شک دارید که واقعی است؟ روی آن کلیک کنید! روز به روز هم تغییر میکند.

1- بازید کننده را به راحتی، با چند شیوه مختلف، میشود فریب داد.
2- خوراک شمار کمانگیر را به خاطر روش به کار رفته به آسانی و به شکل متفاوتی میشود فریب داد.
3- راه های گوناگون واقعی اما غیر اخلاقی، برای بالا بردن آمار مشترکین وجود دارد.

بنابرین وقتی از این آمارها و اعداد نشود به نتیجه ای رسید که با آن کاری انجام دهیم؛ اکثریت قریب به اتفاق وبلاگها از این شیوه استفاده نمیکنند؛ روش به ذات، معیوب و قابل دستکاری و فریب دادن است، فایده اش چیست که من بدانم 874 مشترک دارم یا 5000 مشترک. جایگاه من 34 ام است یا اول. بدبختانه تابحال، این آمار را جامع دیده ایم و نتایج غریبی را هم از آن استخراج کرده ایم، از جمله پر بازدید بودن وبلاگهای آی تی، که از نظر من صد درصد غلط است و این حرفم قابل اثبات هم هست. خواهش میکنم برای بار بعد اگر کسی خواست تفسیری را از این آمارها انجام بدهد اول جواب این ایرادات را بدهد. قرار نیست که یکطرفه به قاضی برویم و در یک ده از شهر وبلاگستان، مقامات عالی را بین خودمان تقسیم کنیم. اشتباه میکنم؟ نظر دیگری دارید؟ خوشحال میشوم از اشتباه در بیایم.

این پست در ابتدا، اعلام 3 تغییر اساسی در دنیای وبلاگ بود اما آنقدر طولانی شد که به ناچار مستقلش کردم.

Anonymous said...

سلام
کورش جان
من اینرا قبول ندارم!
از طرفی، اگر چنین است، چرا یکی از اساسی ترین پایه های پرشین بلاگرز را بر فیدبرنر استوار کرده اید؟!

Kourosh said...

سلام عباس جان
همه میتوانند با موضوعی مخالف باشند اما برای مخالفت خود تنها باید به عرضه دلایل عینی و پایبندی به شیوه علمی اکتفا کنند. منتظر دلیل منطقی از جانب شما هستم. موضوع رابطه پرشین بلاگرز و فیدبرنر مسئله دیگری است که ربطی به این مطلب ندارد

Anonymous said...

يكي از دلايل افزايش مشتركين فيد به نظر من سناريوي زير مي‌تواند باشد :
من در وبگردي‌هايم به يك وبلاگ بر مي‌خورم. مدتي وقت مي‌گذارم و آرشيو آن را مي‌خوانم. با ديدن آرشيو مي‌بينم كه عجب وبلاگ خوبي بود و من خبر نداشتم. بنابراين مشترك وبلاگ مذكور مي‌شوم. عمدتا هم به تاريخ نوشته‌ها نگاه نمي‌كنم تا معياري براي درجه فعال بودن وبلاگ پيدا كنم. اين است كه به كانتر وبلاگ يكي اضافه مي‌شود.
بنابراين اين نتيجه را مي‌توان گرفت كه افزايش تعداد مشتركين فيدها نشانه "محتوا"ي خوب (يا حداقل جذاب) يك وبلاگ هستند اما نشانه پويايي آن نيست

Morteza said...

موافقم که استفاده از circulation فیدبرنر بصورت خام و عدد مطلق تحلیل آماری ندارد و نشانگر خوبی یا بدی محتوا نیست. اما می‌توان آن را در یک دوره مشخص ارائه داد. مثلا میانگین هفتگی! البته میانگین تنها باز هم ایرادات خود را دارد بنظرم باید از یک شاخص ترکیبی استفاده کرد.

API فیدبرنر برای هر روز چهار معیار می‌دهد که ترکیب سه معیار circulation و hits و reach می‌تواند به یک شاخص روزانه تبدیل شود. و از ترکیب هفت روز آن یک شاخص هفتگی.

فکر می‌کنم یک الگوریتم نسبتا مناسب برای آن پیدا کردم. اما تا برقرای ثبات در سیستم فیدبرنر باید صبر کنم. قصد دارم با ترکیب نتایج جستجوی گوگل (لینک های ورودی و خروجی) یک رنک نسبتا بهتر بسازم.

Kourosh said...

عرفان عزیز
نتیجه گیری شما جالب است و به نظرم یکی از طرق افزایش آمار مشترکین همین مورد باشد. نکته ای که برایم تازگی دارد اینست که افزایش مشترکین در دوره تعطیلی در هر ماه 40 و در دوره فعالیت در هر ماه 50 بوده است. آیا فعالیت، به قول شما پویائی و نوشتن مطلب اینقدر کم تاثیر است؟

Kourosh said...

مرتضی عزیز
ایده شما عالی است. مسلمن ترکیب چند معیار در در فیدبرنر و در طی دوره، بهتر از آمار مشترکین به تنهائی است. ترکیب آن با شاخص های گوگل که باز هم بهترش میکند.

اما در رابطه با آمار ارائه شده توسط فیدبرنر فکر میکنم که بهتر باشد که وزن آن در این ترکیب زیاد نباشد.

نکته ای را که در طی پست فراموش کردم بگویم این است که حتی به صورت نسبی هم دارای ارزش نیست. از همانهائی هم که API را فعال کرده اند همه ریدایرکت به فیدبرنر نشده است. در واقع علت تمام مشکل در تفسیرها گمان میکنم همین باشد

Anonymous said...

کورش عزیز
شما عنوان پستتان را فراموش نکنید!
عنوان را یادآوری میکنم: آمار مشترکین فیدبرنر: بیهوده و فریب دهنده
من با این عنوان مخالفم! میدانی چرا؟ چون نه بیهوده است و نه فریب دهنده. اگر اینطور بود که بقیه هم مثل شما فکر میکردند. ممکن است به تنهایی ملاک خیلی محکمی نباشد و احتمال خیلی خیلی خیلی ضعیف هم دارد که تعداد معدودی آمارشان مخدوش باشد، اما بالاخره بعنوان یکی از پارامترهای مفید و مورد نیاز و قابل اعتماد توسط خود فیدبرنر و همچنین توسط کاربران قابل استناد است. مشکل ما (البته شاید برخی ایده آل گرایان) همین است که چیزی را که کمی نقص در آن میبینیم به این کل و از ریشه مردود و بدردنخور میدانیم.
به نظر من آمار فید از آمار بازدید مهمتر است که قبلا در اینجا نوشته ام:
http://www.midinternet.com/?p=1189
در پاسخ به مرتضی نوشته اید ترکیب آمار فیدبرنر با شاخصهای گوگل آنرا بهتر میکند. نمیدانم منظور شما کدام شاخصهاست؟ ولی اگر آمار بازدید گوگل آنالیتیکس است، باید بگویم به نظر من اشتباه میکنید. چون آمار بازدید شامل کسانی که با جستجو هم به وبلاگ شما سر زده اند میشود. به نظر من آمار فید به این دلیل مهمتر است که نشان دهنده خواننده های دائمی و پر و پا قرص است. ممکن است یک وبلاگ آمار بازدید میلیونی داشته باشد اما آمار فیدش 100 نفر باشد ولی وبلاگ دیگری آمار بازدیدش مثلا 1000 باشد و آمار فیدش 101
به نظر من این وبلاگ با اینکه 1 درصد خواننده ی دائمی بیشتر دارد از آن یکی که 1000 برابر خواننده گذری دارد مطلوبیت بیشتری داشته
البته بدیهی است که تنها به این 2 پارامتر نمیتوان بسنده کرد و کلی عوامل دیگر نیز وجود دارد که مجال پرداختن به آنها در این مختصر نیست!
از طرفی شما شاید یکی از مهمترین ارکان فیدبرنر را که مورد وثوق قریب به اتفاق کاربران آماتور و حرفه ای وب است، زیر سوال برده اید و آنوقت میگویید این ربطی به پرشین بلاگرز ندارد.
گرچه تجربه سفر کوتاه اخیری که با هم داشتیم، بر من ثابت کرده که شما همواره به سختی بر دیدگاههای خود اصرار میورزید و به ندرت نظر و پیشنهاد دیگران را میپذیرید و تغییر دیدگاههای شما ناممکن و یا بسیار بسیار سخت است ولی اینها را برای دیگران نوشتم به این امید که مفید باشد
ضمنا کاش در بلاگر هم میشد مثل وردپرس دات ارگ سازوکاری را بکار گرفت که پاسخ کامنتها برای کامنتگذار ایمیل شود تا او مطلع شود! حالا شما بلاگریها هی از بلاگر تعریف کنید!
در ضمن کورش جان
چرا شما کاری نمیکنید که مثل عمو اروند باکس دریافت کامنتتان از راست به چپ باشد؟

Kourosh said...

عباس جان
سعی میکنم پاسخ به شما را در زیر خود پست درج کنم.

Anonymous said...

ممنون از مطلب خوبتون.در مورد نکته دومی هم واقعا این طوری بوده برایمن.مثلا پستی که فقط عکس داشته از همه پست های دیگه ام بازدیدش بیشتر بوده و اصلا امارش قابل مقایسه با بقیه هم نیست.

Kourosh said...

عباس جان
جواب شما در این پست داده شده است.
http://weblogcrawler.blogspot.com/2009/01/feedburner-founder.html

Kourosh said...

@mryamss
خواهش می‍کنم و ممنون از بازدیدتان

Unknown said...

Since there are various poor sellers especially over the Internet who sell cheap fake or replica luxury replica Cartier uk saying that they are originals, you'd better collect much information and learn something to identify the fake from the authentic. If you plan to treat yourself one piece, there are some advice and tips you'd better follow.

Penile Implant said...

Thanks for sharing that. It was fun reading it. :-)

Post a Comment

بازدیدکننده محترم:
ضمن تشکر واحترام فراوان بابت نظرتان،
خواهشمندم انتظار پاسخگوئی به تک تک نظرات را نداشته باشید. اما:
چنانچه انتقاد یا راهنمائی شما
کلیت مطلب را زیر سئوال ببرد،
آمار غلطی را تصحیح کند و یا
راه جدیدی برای نگرش به موضوع ارائه کند،
نقطه نظر شما در انتهای مطلب اصلی و همراه با نظر خودم درج خواهد شد.
نظرات این وبلاگ پاک نخواهند شد مگر با استثنائاتی.
به کار گرفته شده از بیست و دوم شهریور هزار و سیصد و هشتاد و هفت

جستجو در منابع بلاگر

Custom Serach

فید / خوراک / خبرمایه

اشتراک فید

دریافت توسط ایمیل

آدرس ایمیل خود را وارد کنید:

Delivered by FeedBurner

خواندنیها از وبلاگشهر