لطفا توجه کنید که فقط بلاگر با وردپرس دات کام مقایسه شده است. نرم افزار وردپرس مد نظر این مقایسه نیست. معمولا نرم افزار وردپرس و سیستم وبلاگ مجانی وردپرس دات کام با هم یکی فرض میشوند که اشتباه است. تولیدکننده نرم افزار وردپرس، سیستم وبلاگ مجانی را فعال کرده است که بعد از 18 ماه فعالیت یک میلیون وبلاگ ثبت شده دارد که 2000 وبلاگ آن به فارسی است. گرچه بلاگر به لحاظ کاربر بسیار زیاد ( 18 میلیون ) و مالکیت گوگل با سرمایه و امکانات بسیار زیاد و حتی تعداد وبلاگهای فارسی ثبت شده در آن ابعادی به مراتب بزرگتر دارد ولی به لحاظ امکانات، وردپرس دات کام هم همانند بلاگر جزء بهترینها تلقی میشوند. در این پست امکانات این دو سیستم مقایسه شده است. لطفا موارد از قلم افتاده یا اشتباه را تذکر دهید.
آبی: برتری با وردپرس قرمز: برتری با بلاگر بولد رنگی: برتری بزرگ
هر دو مجانی هستند. بلاگر تماما مجانی ولی وردپرس محدودیتهائی دارد.
هر دو مولتی بلاگ هستند یعنی یکنفر میتواند تعداد نامحدودی وبلاگ را به ثبت برساند. در بلاگر کلیه وبلاگها در یکجا و در پنل مرکزی قابل اداره هستند. در وردپرس هر وبلاگ بصورت جدا مدیریت میشود.
هر دو مولتی یوزر هستند یعنی یک وبلاگ میتواند چند نویسنده داشته باشد. در ورد پرس باید کاربر دارای وبلاگ در وردپرس باشد تا بتواند در وبلاگ دیگری هم بنویسد. بلاگر هیچ محدودیتی در این زمینه تحمیل نمیکند.
هر دو این امکان را میدهند که وبلاگ را خصوصی کرد. ورد پرس محدودیت 35 نفر را در اینجا اعمال میکند و بالاتر از این حد را باید سالیانه 30 دلار پرداخت. بلاگر در این زمینه هیچ محدودیتی ندارد.
بلاگر 16 قالب استاندارد و آماده دارد که بعضی از آنها در 4 رنگ و تم مختلف هستند. و فقط قالبهای دو ستونی موجود است. وردپرس 56 قالب استاندارد و آماده دارد که شامل دو ستونی، سه ستونی و حتی چهار ستونی میشود. قالبهای استاندارد وردپرس به نظر من زیبا تر هستند و در اینجا برتری با وردپرس است. اما در وردپرس فقط محدود به قالبهای عرضه شده هستیم. در بلاگر امکان استفاده از هزاران قالبی که در اینترنت پیدا شود وجود دارد.
وجود قالبهای متعدد و زیبای ورد پرس در رابطه با فارسی سازی معنی متفاوتی پیدا میکند. برخلاف بلاگر که امکان از پیش آماده برای فارسی سازی ندارد و باید وبلاگنویس با دستکاری در کدهای صفحه اقدام به فارسی سازی کند، ورد پرس امکان جالب انتخاب فارسی را دارد. اما نکته ای که پنهان است اینست که در حال حاضر مشکلاتی در فارسی نویسی در ورپرس وجود دارد. من 23 قالب اول وردپرس را امتحان کردم. در میان آنها قالب بی نقص وجود نداشت. 2 قالب کلا غیر قابل استفاده و کلا 2 قالب قابل تحمل بودند. متاسفانه در حال حاضر این قضیه نقطه ضعف بزرگی برای وردپرس است و علیرغم اینکه بلاگر امکان راست به چپ نویسی را به صورت انتخابی و بدون دردسر نمیدهد اما در نهایت با صرف کمی وقت امکان فارسی نویسی بی نقص وجود دارد. من اینجا برتری بزرگی را به بلاگر میدهم.
ورد پرس امکان هیچگونه کنترل کد صفحه را به وبلاگنویس نمیدهد. تغییرات CSS فقط با ارتقاء حساب کاربری و پرداخت سالیانه مبلغ 15 دلار ممکن است. در بلاگر، وبلاگنویس حاکم مطلق است و هر تغییر قابل تصوری ممکن است. به غیر از تغییر در کدهای صفحه، امکانات اضافه تری نیز وجود دارد که بدون نیاز به ورود به قسمت ویرایش، بسیاری از پارامترهای صفحه را مانند رنگ، اندازه و نوع فونت قسمتهای مختلف صفحه از جمله لینکها; پشت زمینه و... را میشود با یک کلیک تغییر داد. در اینجا بی هیچ تردیدی با توجه به آزادی عمل مطلق، برتری بزرگی را بلاگر با توجه به کنترل کد صفحه دارد.
در ورد پرس میشود صفحات استاتیک ساخت و این صفحات جزئی از وبلاگ و زیر شاخه آن محسوب میشوند. صفحاتی مانند معرفی و غیره. در بلاگر میشود هر وبلاگ را به هر صورت ممکن از جمله استاتیک استفاده کرد. مانند صفحات معرفی ، صفحاتی که از آن به صورت فتوبلاگ استفاده کرد و غیره. به هر صورت این صفحات زیر مجموعه وبلاگ قبلی نیست و در رنکینگ یک وبلاگ محاسبه نمیشوند. اینجا به لحاظ اینکه صفحه زیر مجموعه وبلاگ است برتری با وردپرس، و به لحاظ آزادی عمل فوق العاده برتری با بلاگر است.
در فضای اختصاص داده شده به آپلود فایل، ورد پرس محدودیت 50 مگابایت را دارد و برای فضای اضافه تر تا حد یک گیگا بایت باید سالیانه 20 دلار پرداخت. در بلاگر هر وبلاگ تا حد یک گیگا بایت امکان آپلود مجانی دارد. تصاویر در سرور پیکاسا ذخیره و امکان اسلاید شو در پیکاسا و یا وبلاگ فراهم است. هر دو امکان آپلود فایل های Gif, Jpg,PNG را میدهند. ورد پرس اضافه تر از اینها امکان آپلود فایلهای Doc, PDF , و پاور پوینت را هم میدهد. در عوض بلاگر اضافه بر 3 فرمت مشترک، امکان آپلود Tif ,BMP را میدهد. امکانات اضافه برای هر دو سیستم را من کم اهمیت تلقی میکنم. اما امکان آپلود تا حد یک گیگا بایت را من رویائی و فوق العاده میبینم و به این خاطر در اینجا به بلاگر برتری بزرگی را میدهم.
در رابطه با محتوای صفحات در پستها، در وردپرس، این صفحات فقط اختصاص به نوشته و عکس در حد امکان دارد. در بلاگر از صفحات پستها به هر شکل ممکن میشود استفاده کرد. میشود نوشته، عکس ، ویدئو، فایل صوتی، جدول و... در آن داشت و یا حتی هر کدی را در آن استفاده کرد. استفاده از کدهای جاوا در پستهای بلاگر امکانی است که از دید بسیاری دور مانده است ( علت هم اینست که این امکان بی سرو صدا و بدون تبلیغات در اختیار کاربران قرار گرفته شده است). مثلا میشود به جای قرار دادن نظر سنجی و ... در ستون کناری، از پستها برای اینکار استفاده کرد که در صورت استفاده صحیح باعث کند شدن سیستم هم نشود. در اینجا به خاطر آزادی عمل برتری با بلاگر است.
از میان کدهای جاوا، مهمترین استفاده در میان کاربران فارسی زبان بلاگرولینگ است. بلاگرولینگ استفاده عامی در میان وبلاگهای غیر ایرانی ندارد، و از طرفی چون از جاوا اسکریپت استفاده میشود باعث کند شدن سیستم میشود ولی نقش غیر قابل انکاری در ایجاد کامیونیتی در وبلاگشهر فارسی دارد. بررسی های من حاکی است که زمان از کار افتادن بلاگرولینگ میزان فعالیت در وبلاگشهر فارسی حداقل 30 درصد کاهش داشته است. به لحاظ اهمیت در ایجاد ارتباط بین کاربران ایرانی و روالی که کاربران اینترنتی ایرانی به آن عادت کرده اند، استفاده از آن را مهم تلقی میکنم. وردپرس به هیچ عنوان اجازه استفاده از این نوع کدها را نمیدهد. در بلاگر آزادی مطلق وجود دارد.
در قسمت کامنت هر دو سیستم امکان بازبینی قبل از انتشار کامنت را میدهند. هردو مکانیزمهائی برای کنترل اسپم دارند. امکان دیدن آی پی نظر گذارنده کننده در وردپرس وجود دارد که این امکان در بلاگر موجود نیست.در وردپرس امکان ویرایش نظریات وجود دارد که بلاگر چنین امکانی را نمیدهد. ظاهر قسمت نظرات و سهولت استفاده نیز در وردپرس بیشتر است. در اینجا من برتری بزرگی را به وردپرس میدهم.
در رابطه با ویجتها، ورد پرس در حال حاضر تعدادی ویجت از قبل آماده دارد که فقط در ساید بار قابل استفاده است. ویجتهائی مانند فلیکر، دلیشس، آرشیو، تقویم، آمار، فید، متن، طبقه بندی، پستهائی که بیشترین کلیک را گرفته اند، لینکهائی که بیشترین کلیک را گرفته اند، اخرین پستها، آخرین کامنتها، لینکها و غیره. استفاده از این ویجتها هم همراه با محدودیت است مثلا بیش از 10 عنوان فید را به نمایش نمیگذارد. از سوی دیگر بلاگر مسیر دیگری را در پیش گرفته است. بلاگر همانند وردپرس ویجت دارد. ویجت برای طبقه بندی، آرشیو، فید، متن، تصویر، لینک، لیست. این ویجتها عمومی هستند و هر کدی از هر منبعی را در ویجتها میشود استفاده کرد در استفاده از آنها هم با به کار بردن کمی ترفند هیچ محدودیتی در کار نیست. مثلا میشود یک ویجت متن را نه تنها در سایدبار استفاده کرد بلکه در هر جای صفحه مثلا هدر - فوتر- بالای پست و پائین پست استفاده نمود. استفاده از ویجتهای آماده با وجود محدودیت تعدادی به علت سازگاری با سیستم برتری وردپرس است. دربلاگر تمام ویجتهای وردپرس نه تنها امکان استفاده دارند بلکه از صدها ویجت دیگر موجود نیز میشود استفاده کرد. من در اینجا برتری بزرگی را به بلاگر میدهم.
در رابطه با محدودیت در استفاده از ویجت میشود چند مثال زد. در وردپرس از فیدبرنر نمیشود استفاده کرد. از گوگل آنالیتیکز نمیشود استفاده کرد. 2 سری متفاوت لینک نمیشود داشت و...محدودیتهای بیشمار دیگر.
از بسیاری از سایتها میشود عکس، ویدئو، موزیک،و... را مستقیما به وبلاگ واقع در بلاگر ارسال کرد. در وردپرس این سایتها محدود به سایتهای مجاز هستند.
هر دو سیستم خروجی فید آر اس اس دارند. بلاگر از خروجی استاندارد اتم هم پشتیبانی میکند و امکان استفاده از سایر سرویسها مثل فیدبرنر و یا میکس فیدها را هم دارد. مقایسه آر اس اس و اتم.
هر دو سیستم تراک بک دارند. تفاوت را نمیدانم!
هردو سیستم امکان طبقه بندی مطالب دارند. وردپرس بصورت استاندارد از تگ بصورت ابر هم استفاده میکند. در بلاگر هم میشود تگ بصورت ابر ایجاد کرد.
در وردپرس از تاریخ فارسی فعلا نمیشود استفاده کرد. در بلاگر با اضافه کردن کد میشود تاریخ فارسی داشت.
امکان وارد کردن وبلاگ به وردپرس و مهاجرت آسان از بلاگر یک مزیت وردپرس است که به اینوسیله به آسانی ورد پرس کلیه پستها و نظرات را از بلاگر و سایر پلاتفرمها منتقل میکند. وردپرس عنوان میکند که امکان خارج شدن از سیستم هم وجود دارد که در بررسی متوجه شدم نکته ای را به عمد مخفی کرده اند. وردپرس امکان وارد شدن را به راحتی میدهد اما خروجی وجود ندارد. تنها این امکان وجود دارد که مطالب را از وبلاگ فعلی به وبلاگ دیگری روی ورد پرس منتقل کرد آنهم نه به راحتی . در بلاگر امکان تغییر لحظه ای آدرس وجود دارد که معادل همین کاری است که با زحمت در وردپرس باید انجام داد.
حس کامیونیتی مشخصا در وردپرس وجود دارد و علت هم پشتیبانی از زبان فارسی و ایجاد صفحه ای خاص در این جهت است. این بسیار ارزشمند است که وبلاگهای به روزشده فارسی دروردپرس، و مطالب انتخابی از آنها را دراختیار داشت. حس کامیونیتی همان حسی است که کاربران بلاگفا، پرشین بلاگ و دیگر سیستمهای ایرانی به درجاتی به مراتب بالاتر از وردپرس از آن برخوردارند. در مقابل بلاگر از زبان فارسی پشتیبانی نمیکند و در واقع حس کامیونیتی فارسی زبان در آن وجود ندارد.
در رابطه با امکان تداوم خدمات گرچه سابقه و امکانات بلاگر بیشتر است ولی به نظر وردپرس هم مطمئن میرسد و از بین رفتن شرکت وردپرس نامحتمل است. مورد کاسپین بلاگ و چند سیستم وبلاگ فارسی دیگر ضربه ای به بلاگرها و وبلاگشهر فارسی بوده است.
در رابطه با پشتیبانی و خدمات هر دو سیستم را مطلوب ارزیابی میکنم.
در رابطه با معرفی امکانات جدید، هر دو سیستم را مطلوب ارزیابی میکنم. با یک دست شدن بلاگر و رها شدن از دو سیستمی، اضافه شدن امکانات باز هم بیشتر در بلاگر محتمل است مانند فضای آپلود ویدئو از طریق پیکاسا و... که شایعاتی هم وجود دارد.
در رابطه با زمان داون بودن سرور اطلاعات کافی ندارم ولی به نظر فعالیت هر دو بی وقفه به نظر میرسد.
در رابطه با سرو کار داشتن با یک گروه مدیریتی و توسعه، گرچه بلاگر سازمانا جزئی از گوگل است، تفاوت چندانی بین این دو نمیبینم. این موضوع از این جهت مهم است که سایتهای ایرانی که بیشتر کاربران فارسی زبان را در خود جا داده است، عمدتا توسط یکنفر و یا گروه محدودی با امکانات کم ایجاد و نگهداری میشود.
نکات ریز دیگر: در وردپرس هر پستی آمار جدا دارد. بلاگر این امکان را ندارد.
قسمت ویرایش وردپرس کاملتر است ولی در استفاده از کد فقط امکان استفاده از کدهای محدودی وجود دارد. در بلاگر امکان ویرایش و استفاده از هر کد اچ تی ام ال وجود دارد.
در وردپرس میشود یک پست را پسورد گذاشت و یا خصوصی کرد. این امکان در بلاگر وجود ندارد.
کامنتهای ما بصورت استاندارد روی وبلاگهای وردپرس قابل پیگیری است. چنین امکانی بصورت استاندارد در بلاگر موجود نیست و باید از منابع دیگر استفاده کرد.
ورود پرس امکان"ادامه مطلب" در پست را دارد. در بلاگر با ترفند این امکان وجود دارد.
در بلاگر امکان تعریف یک پانویس همیشگی برای پستها و همینطور فیدها وجود دارد. وردپرس این امکان را ندارد. و مسائل ریز بیشمار دیگر که معمولا اهمیت چندانی هم ندارند.
پی نوشت: آقای منیری نویسنده وبلاگ پابرهنه بر خط درباره اینکه بلاگر امکان دومین اختصاصی و 300 مگابایت فضا رو میده در کامنت مطلبی داشتند و پستی هم در این رابطه نوشتند که نظرتون رو به اون جلب میکنم.
پی نوشت 2: نوید از وبلاگ عصرونه هم درباره مشکلان فارسی وردپرس دات کام نوشته.
در حاشیه: هدف من در درجه اول بررسی امکان مهاجرت من از بلاگر به وردپرس بود که در حال حاضر منتفی است و باید امکانات بیشتری را در وردپرس ببینم تا به اینکار اقدام کنم. شخصا بلاگر را در حال حاضر بسیار برتر از وردپرس میبینم ولی تحولات در وردپرس را هم مدنظر دارم.